Els estudis universitaris són una de les rutes formatives més sol·licitades pels joves a Espanya; representen una oportunitat per adquirir coneixements altament especialitzats i accedir al mercat de treball amb una titulació superior. Malgrat això, tenir una titulació universitària ja no és una garantia contra l’atur o la precarietat laboral.
Avui dia, només les carreres universitàries amb més oportunitats laborals continuen oferint la possibilitat d’accés a llocs de treball ben remunerats, amb possibilitats de promoció interna i bones condicions laborals des dels primers anys de la vida professional. Aquestes són les carreres que faciliten més l’entrada al mercat de treball per a aquells graduats amb poca o cap experiència laboral.
ℹ️ Què tenen en compte els espanyols a l’hora de triar una carrera?
El 52% dels estudiants de Batxillerat trien els estudis universitaris en base a la seva vocació, de manera que les perspectives laborals de la titulació no són el factor principal en la seva decisió. Amb un entorn laboral complicat per als joves, cada vegada més joves opten per seguir la seva vocació i escollir estudis que els agradin més que una titulació que no els motiva, malgrat que poguessin trobar feina més fàcilment.
Actualment, les empreses busquen perfils especialitzats en àrees específiques com la gestió de Big Data, l’aplicació de la biotecnologia en les Ciències de la Salut, les noves tecnologies de la informació o el Màrqueting Digital; els joves continuen planificant el seu futur acadèmic basant-se en la seva vocació, tot i que també consideren les dificultats d’entrar al mercat laboral en el moment de triar la seva titulació.
L’informe indica que el segon motiu per escollir estudis universitaris es basa en conèixer quines carreres tenen més sortides laborals a Espanya; en algunes regions, aquest és el factor predominant entre els estudiants de batxillerat. La crisi econòmica ha influït en que les oportunitats laborals de cada titulació siguin un factor molt considerat a l’hora de fer la tria de la carrera. La nova realitat econòmica i del mercat laboral ha tingut un impacte en les decisions dels joves a l’hora de triar una carrera universitària.
Hi ha un conflicte d’interessos entre la vocació i les oportunitats laborals, ja que carreres tradicionals com Belles Arts o Filosofia, molt basades en la vocació, són cada vegada més minoritàries. No obstant això, els joves no volen renunciar als seus somnis i continuen donant més valor a la vocació que a les oportunitats de treball al finalitzar els estudis o les condicions laborals de la seva futura professió.
✅ Quines són les carreres amb més ocupació?
Els estudiants espanyols solen triar el seu futur acadèmic basant-se en la seva vocació, més que en les necessitats del mercat laboral o les oportunitats de treball disponibles; tanmateix, aquest segueix sent un factor que pot decantar la balança cap a una o altra opció. Si vols saber quines són les carreres amb més sortides, la resposta és que totes les relacionades amb l’empresa i les noves tecnologies són de les més demandades.
Les necessitats de les empreses han canviat amb l’aparició de les Noves Tecnologies de la Informació, de manera que les carreres vinculades amb la Informàtica i la Tecnologia són de les més cercades per les empreses espanyoles. Els nínxols d’ocupació també inclouen empreses amb poca tradició tecnològica, ja que es veuen obligades a adaptar-se al món digital per seguir arribant als seus consumidors.
Tot i això, els perfils professionals més sol·licitats pel mercat laboral espanyol són els titulats en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) i els especialistes en Enginyeria; això mostra que les carreres tradicionals no han quedat obsoletes. Aquestes titulacions han sabut adaptar-se a les demandes del mercat laboral amb els nous professionals, modificant les seves ensenyances perquè els graduats tinguin les competències i habilitats necessàries.
Pel que fa a les titulacions universitàries tradicionals, les Ciències són l’àrea de coneixement que registra menors índexs d’atur entre els seus graduats. Els perfils que troben més ofertes de treball al final dels seus estudis són els enginyers, matemàtics, metges, infermers, veterinaris i titulats en Ciències Exactes. Això es deu al fet que hi ha una major proporció d’estudiants que opten per carreres de les Ciències Socials, la qual cosa els fa enfrontar-se a una major competència per aconseguir un lloc de treball.
ℹ️ El top 10 de professions més demandades 2025
Quan hem de triar una carrera o un cicle formatiu de FP, el primer consell que sovint rebem és que triem una cosa que ens agradi, i és lògic, ja que dedicarem gran part de la nostra vida a aquesta professió. Si aquesta te apassiona, el treball serà més agradable i posaràs més interès a millorar.
Com pots observar en el següent gràfic, tenir una titulació universitària no és determinat, però sens dubte t’obre més portes a l’hora de trobar un treball. Aquest és el nivell formatiu requerit en ofertes d’ocupació:
El futur del mercat laboral estarà fortement influït per avanços que ara poden semblar ciència ficció, però que jugaran un paper clau, com ara els robots, la intel·ligència artificial (IA), nanotecnologia, impressió 3D, realitat augmentada… Un món industrial que es decanta cap a l’automatització podria portar a que 6 de cada 10 ocupacions tinguin un alt risc que el 30% del seu treball sigui automatitzat (font d’aquest estudi: McKinsey Global Institute).
Un altre aspecte a considerar és que segons les Nacions Unides, la població major de 60 anys es duplicarà al 2050 i els majors de 80 anys podrien fins i tot triplicar-se. L’economia compartida, el treball independent, l’ús de la tecnologia blockchain en transaccions econòmiques i el Big Data poden influir, en major o menor mesura, en les ocupacions del futur.
Però si encara tens dubtes o simplement prefereixes orientar-te cap a les carreres amb més demanda de professionals en el món laboral, aquí et presentem algunes de les professions amb més sortides en 2025.
Tècnic en energia solar
L’energia solar adquireix un paper crucial en el període de transició cap a un món cada cop més enfocat en l’energia neta i renovable. El cost de les instal·lacions disminueix progressivament, fomentant així la seva expansió.
Tècnic en energia eòlica
Similarment, la demanda de tècnics en energia eòlica augmentarà degut a l’amença del canvi climàtic. És un sector en creixement exponencial que té projeccions d’expansió encara més grans.
Infermera
La necessitat de professionals de la salut augmentarà a mesura que s’allarga l’esperança de vida, fet que també dona un paper rellevant a les infermeres.
Enginyeria informàtica
L’enginyeria informàtica, i específicament el desenvolupament de programari, és un sector en ascens. El creixement d’internet i la seva presència en el nostre dia a dia fa que les empreses requereixin cada cop més desenvolupadors, com ara en el camp d’aplicacions mòbils.
Fisioterapeuta
Amb un augment de la població més gran i una prevalença de treballs sedentaris, la demanda de fisioterapeutes s’intensificarà.
Analista de dades
La gran quantitat de dades que les empreses poden gestionar creix ràpidament. Professionals que puguin recopilar, mesurar i interpretar aquestes dades seran cada cop més valorats.
Administració i Direcció d’Empreses (ADE)
L’objectiu principal del grau d’Administració i Direcció d’Empreses és oferir les tècniques d’anàlisi necessàries per comprendre i gestionar l’organització interna d’una empresa i les seves relacions amb el mercat.
Enginyeria de telecomunicacions
Un altre sector en constant progressió, amb l’avanç de les connexions empresarials i domèstiques, la fibra òptica, el 5G… una carrera amb un present i un futur prometedors.
Biologia sintètica
Molts ja hauran sentit a parlar de la carn cultivada en laboratoris com una alternativa a l’ús d’animals. Aquest és només un dels objectius d’aquest camp, que pot crear tot tipus d’organismes artificials i avanços impensables fins fa poc.
Altres professions
Volem esmentar altres professions emergents que poden veure augmentada la seva demanda, com ara tècnic d’impressió 3D, pilot de drons, desenvolupador de realitat augmentada, tècnic en robòtica, nanotecnologia i molts altres.
💻 Noves titulacions universitàries a Espanya
L’impacte de les noves tecnologies en la nostra vida quotidiana ha transformat no només la societat, sinó també les titulacions universitàries. Algunes professions han quedat obsoletes amb els nous avenços; però també ha impulsat que les universitats analitzin aquests canvis i creïn noves titulacions a Espanya. Pel que fa al mercat laboral, aquest no és estàtic; l’aparició de noves necessitats o exigències incrementa la demanda de perfils professionals capaços de donar solució a aquestes demandes.
Per al curs 2022-2023, l’oferta educativa de titulacions a Espanya s’ha ampliat en gairebé 30 titulacions, aquí pots veure alguns exemples:
- Doble grau ciència de dades + biotecnologia (Universitat Pública de Navarra)
- Ciència i enginyeria de dades (Múrcia)
- Doble grau dret + estudis jurídics militars (Universitat Complutense de Madrid)
- Grau en disseny (Universitat de Vigo)
- Doble grau en economia + matemàtiques (Universitat d’Almeria)
- Grau en educació infantil (UNED)
- Grau en gestió d’empreses hoteleres (Universitat Santiago de Compostela)
- Grau en enginyeria de l’energia (UNED)
- Grau en intel·ligència artificial (Universitat de A Coruña, Universitat de Santiago de Compostela, Universitat de Vigo i Universitat Rey Juan Carlos)
- Grau en informàtica industrial i robòtica (Universitat Politècnica de València)
- Grau en nanociència i nanotecnologia (Universitat Rey Juan Carlos)
Les titulacions relacionades amb el disseny de videojocs com ‘Disseny i Creació de videojocs’, ‘Disseny de productes interactius’ o ‘Informàtica i Desenvolupament de Videojocs’ són algunes de les carreres que han emergit en els últims anys. Les que tenen a veure amb la programació informàtica, la seguretat informàtica o la biotecnologia han pres volada a Espanya, oferint un ventall d’estudis que fa una dècada no existien.
Però no totes les noves carreres de les universitats espanyoles són creades per formar als joves en camps d’avantguarda. La necessitat de combinar diverses disciplines ha portat moltes universitats a oferir nous dobles graus com Física i Matemàtiques, Enginyeria en Tecnologies Industrials i ADE, o Enginyeria Informàtica i Telecomunicacions. Aquests dobles graus proporcionen la formació multidisciplinària que les empreses demanden o que és necessària per crear un negoci propi.
ℹ️ Carreres amb més sortides laborals
Un gran nombre d’estudiants, abans de triar una carrera universitària, volen informar-se sobre les seves sortides professionals. La selectivitat és la Prova d’Accés a la Universitat que determinarà en gran mesura el futur dels estudiants. Per això, no es tracta només d’estudiar el que més els agrada, sinó també de conèixer la seva empleabilitat. En cas de dubtes, el procés de selecció serà més senzill.
L’empresa de Recursos Humans, Adecco, disposa d’un informe recent sobre quines són les preferències dels estudiants a Espanya. També hi ha altres empreses, com Infojob, que realitzen enquestes i estudis sobre aquest tema. A continuació, oferim una llista amb les deu carreres amb millor valoració i les cinco enginyeries amb més sortides professionals.
Actualment, Madrid és la Comunitat Autònoma amb més demanda d’ocupació. Li segueixen de prop Catalunya, País Basc, Andalusia, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó. La resta de regions del nostre país estan per sota del 3,2 %.
Aquests dades estan relacionats amb el nombre d’oportunitats que les empreses ofereixen per cobrir les vacants, de manera que això permet saber quin tipus de carreres tenen més demanda. També oferim una altra llista, en la qual s’inclouen les enginyeries amb més possibilitats, per tenir un caràcter tècnic, les enumarem en un bloc independent.
1. Administració i Direcció d’Empreses
La carrera universitària, coneguda com a ADE, segueix sent la que ofereix més sortides professionals. El percentatge d’empleabilitat se situa en un 10,6%. Aquesta formació encapçala la llista i té una gran quantitat d’estudiants, distribuïts en diferents universitats d’Espanya.
Malgrat la pandèmia, aquesta titulació s’ha transformat en una de les més sol·licitades, principalment per l’impacte que ha tingut la crisi econòmica en el mercat laboral i les noves oportunitats que sorgeixen en l’entorn digital.
2. Biomedicina
Tant els metges com els biomèdics són professionals que estudien una formació molt complementària. En el primer cas, s’utilitza el laboratori per obtenir un diagnòstic; d’altra banda, el biomèdic és un professional que utilitza les dades per millorar la qualitat de vida de les persones.
Així doncs, la prevenció és essencial per al tractament de malalties. En determinats països del món, com el Líban, l’Orient Mitjà, i per descomptat, a Espanya, la demanda de biomèdics és força alta. Segons l’informe Infoempleo Adecco: Oferta i demanda d’ocupació a Espanya, lidera la classificació en estadístiques sanitàries.
3. Educació i Pedagogia
Les noves tendències en Educació també posicionen aquests experts com un dels més demandats. El sistema educatiu ha estat implementant canvis i deixant enrere l’estil tradicional per oferir noves opcions als alumnes.
Per aquest motiu, es generen noves possibilitats en un entorn canviant i ple d’incerteses. A més, va més enllà de la digitalització i formació online, es tracta d’adaptar-se als canvis i ser més competitius per garantir una educació de qualitat.
4. Doble Grau d’Administració d’Empreses i Dret
En aquesta llista, no podem obviar la titulació de Doble Grau en Administració d’Empreses i Dret. Sens dubte, és un programa d’estudis molt exigent, que prepara l’alumne per entendre la relació entre l’empresa i el marc legal.
L’empleabilitat d’aquests professionals es troba en el 3,6%, ja que per a les organitzacions contractar aquest perfil és fonamental quan es tracta de resoldre conflictes corporatius complexos.
5. Ciències del Treball, Relacions Laborals i Recursos Humans
Gairebé a la meitat de la taula, ens trobem amb aquesta titulació, amb un percentatge del 3,3% pel que fa a la demanda d’experts en la matèria. És una formació que habilita l’estudiant perquè pugui desenvolupar-se en un entorn laboral, en el qual sàpiga manejar el sistema jurídic actual.
En aquest tipus de treball es busquen professionals que sàpiguen realitzar una bona gestió. L’aplicació de noves polítiques sociolaborals i activitats innovadores ha generat una major demanda per atendre aquests serveis.
6. Comerç i Màrqueting
Aquesta carrera ha anat guanyant terreny amb el pas del temps com una de les que ofereixen més oportunitats laborals, amb un 2,7%, aproximadament. Aquests professionals tenen la responsabilitat de dissenyar estratègies i prendre decisions per assegurar el bon funcionament d’una empresa.
Aquestes persones són les encarregades de descobrir què interessa al consumidor per satisfer les seves demandes. D’aquesta manera, han d’oferir productes i serveis que compleixin amb les seves expectatives.
7. Infermeria
En la setena posició tenim als professionals sanitaris, una professió que ha adquirit un gran protagonisme a causa de la pandèmia del coronavirus. La demanda es situa en el 2,5%, fet que indica que aquesta carrera universitària ha experimentat un augment.
La cerca de professionals qualificats i vocacionals per cobrir l’oferta en la sanitat pública i privada és una realitat que no podem ignorar. Per aquest motiu, matricular-se en Infermeria és una opció molt avantatjosa.
8. Economia
L’economista també és un professional de gran rellevància amb un nombre elevat d’oportunitats laborals (2,1%). La formació en aquesta matèria li permet analitzar les finances i l’economia d’una empresa, així com els beneficis i com reduir els costos.
Actualment, estem travessant un moment complicat i molt variable per a l’economia mundial. Per tant, incorporar professionals ben preparats és un altre dels grans reptes de les empreses del nostre país.
9. Dret
Un llicenciat en Dret té la possibilitat de treballar en organismes públics, empreses privades, consultores o institucions educatives, entre d’altres opcions, com ara obrir el seu propi despatx.
En aquest sector professional la demanda es situa en l’1,8%, per tant, també es pot incloure entre algunes de les professions que requereixen d’experts en aquesta matèria. De fet, per al 2023, es preveu una major demanda en certes àrees, com ara Compliance Officer.
10. Arquitectura
Per concloure, volem destacar algunes de les especialitats de l’Arquitectura, que segons el Baròmetre de l’Observatori Industrial de la Construcció, han despertat un gran interès en els darrers temps.
Per exemple, la metodologia BIM o l’Arquitectura Intel·ligent o la Bioarquitectura, requereixen d’experts que dominin aquestes matèries a la perfecció. Per tant, ells són els responsables d’impulsar aquest sector.
D’altra banda, hi ha graus universitaris la taxa d’empleabilitat dels quals és bastant baixa en relació amb el nombre de titulats amb què compta el nostre país. En aquest cas, val la pena citar el Periodisme, les Ciències Polítiques, Geografia i Història o Art i Humanitats.